Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση των Προσκόπων στη Βέροια!!


ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ Η ΒΕΡΟΙΑ!!!
Η Π.Α.Π.Ε. αποτελεί την μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση του Κλάδου Ανιχνευτών κατά την οποία συγκεντρώνονται νέοι από όλη την Ελλάδα και 
· παρουσιάζουν τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από διάφορα κοινωνικο-πολιτικά θέματα της επικαιρότητας 
· ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις χρησιμοποιώντας τον φωτογραφικό φακό αλλά και αυτόν της βιντεοκάμερας ως μέσο έκφρασης 
· αναπαριστούν και κριτικάρουν την «τρέλλα» της καθημερινότητάς τους μέσα από σκίτσα, κόμικ & γελοιογραφίες 
· δοκιμάζουν τη δημιουργικότητά τους γράφοντας σενάρια, τα οποία σκηνοθετούν σε ταινίες μικρού μήκους με τους ίδιους για πρωταγωνιστές 
· αναπτύσσουν το ταλέντο τους στη μουσική και το χορό μέσα από μουσικά συγκροτήματα και διαγωνισμό χορού 
· ανταλλάσουν απόψεις, δημιουργούν φιλίες και μαθαίνουν στην πράξη τι σημαίνουν οι έννοιες του «ευ αγωνίζεσθαι» και της «ευγενούς άμιλλας». 
Η συνάντηση συνεχώς διευρύνεται ώστε να «χωρέσει» όλο και περισσότερα δρώμενα. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ!!!
Π.Α.Π.Ε. 2013 
Τόπος: Βέροια 
Χρόνος: 27-29 Απρίλίου 2013 
Κοινό: Ανιχνευτές (15-18 χρόνων) 
Άτομα: 650 Ανιχνευτές & Βαθμοφόροι 


Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερευνών σε θέματα που αφορούν τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό & κοινωνικό χώρο Σαββάτο & Κυριακή 10.00-14.00 
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών 
Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο ( Μενδρεσέ Τζαμί) 
1ο Γυμνάσιο Βέροιας 

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους & τηλεοπτικού σποτ Σαββάτο & Κυριακή 17.00-20.30 
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών 
Εμπορικό Επιμελητήριο 
1ο Γυμνάσιο Βέροιας 


Διαγωνισμός Φωτογραφίας 
Διαγωνισμός Σκίτσου / Γελοιογραφίας / Κόμιξ 

Πλατεία Δημαρχείου 
Σαββάτο & Κυριακή όλη μέρα 

Φεστιβάλ Μουσικών Συγκροτημάτων Κυριακή 
Μπάσκετ Εληάς 
20.30-24.00 

Διαγωνισμός Χορού Σαββάτο 
Χώρος Τεχνών 21.30-24.00


Στόχοι Π.Α.Π.Ε. 
Η Π.Α.Π.Ε. έχει σκοπό να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει την ενασχόληση των Ανιχνευτών με το Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό «χώρο». Με αυτή την δράση δημιουργούμε ένα βήμα για να εκφραστούν οι νεανικοί προβληματισμοί και ταυτόχρονα δίνουμε την ευκαιρία για παρέμβαση σε επίκαιρα θέματα. Επιπλέον, στόχος είναι η επαφή κι η γνωριμία μεταξύ εφήβων και νέων που προσφέρουν εθελοντική εργασία σε διαφορετικά αντικείμενα και που η έννοια του εθελοντισμού τους κάνει να έχουν πολλά κοινά σημεία επικοινωνίας.

Οι έρευνες με αντικείμενο τον Πολιτισμό αποτελούν την πλειοψηφία των παρουσιάσεων. Οι Πολιτιστικές ρίζες του τόπου μας είναι πολύ βαθιές και έτσι θεωρούμε ότι η ουσιαστική ενασχόληση των Ανιχνευτών με τον Πολιτισμό μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και στον προσδιορισμό των κοινών πολιτιστικών στοιχείων που ενώνουν τους λαούς.

Η ζωή στη φύση, αγαπημένο κομμάτι της προσκοπικής ζωής, οδηγεί στην ενασχόληση με το Περιβάλλον. Οι Ανιχνευτές, αφού ευαισθητοποιούνται στον φυσικό χώρο που αποτελεί την κατασκήνωσή τους και τις δράσεις τους, ερευνούν, συγκρίνουν και προτείνουν λύσεις σε καίρια ζητήματα που αφορούν στη διατήρηση της ποιότητας της ζωής μας. Με τον τρόπο αυτό οι επιμέρους συζητήσεις αποτελούν μια ουσιαστική συνεισφορά στην δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντικής συνείδησης.

Οι Κοινωνικές αναζητήσεις των Ανιχνευτών για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα σύγχρονα προβλήματα αναδεικνύουν τον συνολικό προβληματισμό για τον πολιτισμό του αύριο. Στον αιώνα που διανύουμε ο Ανιχνευτισμός, και γενικότερα ο Προσκοπισμός, μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά στα φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης ζωής με ιδέες, λύσεις και προτάσεις.

Όλα αυτά μαζί με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των ανιχνευτών στη μουσική, το χορό, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία το σκίτσο και για φέτος πρώτη φορά και το θέατρο προσδιορίζουν το στίγμα των Πανελλήνιων Ανιχνευτικών Πολιτιτικών Ενημερώσεων. 
Ιστορική Αναδρομή 

Η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση (Π.Α.Π.Ε.), θεσμός της δεκαετίας του ‘80, ξεκίνησε σε πανελλήνιο επίπεδο το 1983. Σε εκείνη την εποχή των αναζητήσεων, η θεσμοθέτηση της Π.Α.Π.Ε. αποτέλεσε το επιστέγασμα της αναβάθμισης του Ανιχνευτισμού στην Ελλάδα και αγκάλιασε τις τότε πρωτοποριακές αντιλήψεις για τις κοινωνικές διαστάσεις και παρεμβάσεις του Ανιχνευτή. 
Την επόμενη 5ετία κοινότητες της Πάτρας και του Αιγίου συνέχισαν τον θεσμό της Π.Α.Π.Ε. σε τοπικό επίπεδο ενώ το 1992 πραγματοποιήθηκε η δράση στην Πάτρα με κοινότητες απ' όλη την Πελοπόννησο. Σημαντική καινοτομία της Π.Α.Π.Ε. υπήρξε η συνεργασία με κοινωνικούς και πολιτειακούς φορείς, Πανεπιστημιακές σχολές, Συλλόγους και Οργανισμούς, συνεργασία που αναπτύχθηκε με την επαφή με τους ανιχνευτές κατά τη διάρκεια των ερευνών τους. Αυτή η συνεργασία είχε σαν αποτέλεσμα τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων με παρουσιάσεις και ανακοινώσεις στην Π.Α.Π.Ε., προσδίδοντας ιδιαίτερο κύρος στον θεσμό. Σύντομα η Π.Α.Π.Ε. αναδείχτηκε ως το κατ' εξοχήν νεολαιίστικο «βήμα» στην πόλη της Πάτρας. 
Φτάνουμε έτσι στην Π.Α.Π.Ε. του 1998 όπου για πρώτη φορά δυο από τις παρουσιάσεις αποτέλεσαν αφορμή για παρέμβαση της Πολιτείας και του Πανεπιστημίου Πατρών (αυτές που αφορούσαν τον Εθελοντισμό στην Πολιτιστική Προστασία, και την στήριξη της προσπάθειας ανάδειξης των Ελληνικών Κοινοτήτων της Απουλίας και της Καλαβρίας) με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Αυτό το γεγονός δικαίωσε όσους πίστεψαν στους νέους και τις δυνατότητες κοινωνικής παρέμβασης των Ανιχνευτών. 

Από την Π.Α.Π.Ε. του 1999 και μετά μεγάλος αριθμός παρουσιάσεων πραγματοποιείται από φορείς και συλλόγους, κυρίως νέων, δείχνοντας το δρόμο για τον μετασχηματισμό του θεσμού σε ένα ευρύτερο βήμα που μπορεί να στεγάσει σε ετήσια βάση, τις ανησυχίες τα προβλήματα και τις προτάσεις των νέων της Περιοχής.

Η μεγάλη μετάβαση πραγματοποιείται στην 21η Π.Α.Π.Ε. του 2005 όταν 48 κοινότητες από κάθε γωνιά της Ελλάδας ήρθαν στην Πάτρα για να συμμετάσχουν στη δράση! Η προσπάθεια συνεχίζεται, και πάλι στην Πάτρα, στην 22η Π.Α.Π.Ε. (2006) κατά την οποία προστέθηκε μια νέα δραστηριότητα στο πρόγραμμα, το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους, που ξεκίνησε με τη συμμετοχή 12 Κοινοτήτων. 
Την επόμενη χρονιά η Λάρισα πήρε τη σκυτάλη από την Πάτρα και διοργάνωσε την 23η Π.Α.Π.Ε.. Ακόμη μια νέα δραστηριότητα προστίθεται στο πρόγραμμα: ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας. 

Η 24η Π.Α.Π.Ε. διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη με πολύ μεγάλη επιτυχία με μία ακόμη προσθήκη στις δραστηριότητες του θεσμού: το διαγωνισμό σκίτσου, γελοιογραφίας και κόμιξ. 
Η Π.Α.Π.Ε. έχει πια ριζώσει και δυναμώσει, παρουσιάζοντας συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά συμμετοχής κάθε χρόνο. Αποτελεί πλέον τη σημαντικότερη Πολιτιστική Εκδήλωση του Κλάδου Ανιχνευτών δικαιώνοντας όλους εκείνους που πίστεψαν στη δύναμη και τις δυνατότητες των ανιχνευτών μας και αγωνίστηκαν να γίνει πραγματικότητα. 
Διοργάνωση 

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) είναι μια σύγχρονη παιδαγωγική Κίνηση ανοιχτή σε όλους, που σκοπός της είναι να βοηθήσει τους νέους να ολοκληρωθούν ως άτομα και να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία. 
Οι Έλληνες Πρόσκοποι από το 1910 μέχρι σήμερα, έχουμε ως όραμα να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, ασχολούμενοι ενεργά με θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας (όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, κοινωνική ενσωμάτωση, διαπολιτισμικό διάλογο, αναπτυξιακές δράσεις, εθελοντισμός κ.α.). Το 2010 το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), γιόρτασε πανηγυρικά έναν αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς σε Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο. 

Το Σ.Ε.Π. αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη και προσκοπικές οικογένειες σε όλη την επικράτεια. Οι Πρόσκοποι από το 1910 έως σήμερα έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, και βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή ως εθελοντές παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για την ενδυνάμωση του συναισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και των δεσμών κοινωνικής συνοχής.

Το Σ.Ε.Π. είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κλάδος Ανιχνευτών 
Έφηβοι (αγόρια και κορίτσια) που συμπλήρωσαν το 15ο έτος της ηλικίας τους, μαθητές της Α' Τάξης του Λυκείου και μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος, αποτελούν την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ (Κ.Α.). Τα μέλη της Κ.Α. καλούνται Ανιχνευτές. Η διαπαιδαγώγηση, που παρέχει ο Προσκοπισμός στον Κλάδο των Λυκοπούλων και στον Κλάδο των Προσκόπων, συμπληρώνεται στον Κλάδο των Ανιχνευτών με την εντατική ανίχνευση του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής, καθώς και την προσφορά υπηρεσίας στο Κοινωνικό σύνολο, με στόχο την ανάπτυξη των ηθικών, πνευματικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των Ανιχνευτών, ώστε να βοηθηθούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους και να γίνουν υπεύθυνοι 'Έλληνες πολίτες χρήσιμοι την Πατρίδα και το Κοινωνικό σύνολο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: