Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Κοινή ανακοίνωση των 4 εκλεγμένων μελών της ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς) και των Συσπειρώσεων-Παρεμβάσεων-Εκπαιδευτικός Όμιλος για θέματα λειτουργίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, που όμως είναι αναφαίρετη υποχρέωσή μας, να σας ενημερώσουμε για τον τρόπο με τον οποίο «λειτουργεί» το Δ.Σ. του Συλλόγου μας από τη συγκρότησή του σε σώμα έως και σήμερα.
Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε με ανακοίνωση που στάλθηκε, μετά από δική μας μάλιστα προτροπή, στα σχολεία, με καθυστέρηση ενός και πλέον μηνός, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο και τη Γραμματέα του Συλλόγου, πως η συγκρότηση του Προεδρείου έγινε στις 21/1/2014. Αυτό είναι τουλάχιστον αναληθές.
Η αλήθεια είναι πως η συγκρότηση του Προεδρείου έγινε στις 21/12/2013. Σε αυτή τη συνεδρίαση εξελέγησαν με την αγαστή συνεργασία ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) στα αξιώματα του Προέδρου ο Δ. Πυρινός (ΔΑΚΕ), του Γραμματέα η Σ. Απιδοπούλου ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) και του Αντιπροέδρου του Συλλόγου ο Ν. Νικολαΐδης (ΔΑΚΕ). Η θέση του Ταμία έμεινε κενή, αφού ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) δεν ήθελαν να την αναλάβουν. ΕπομένωςΠροεδρείο είχαμε από τις 21/12/2013 και η εκκρεμότητα της πλήρωσης της θέσης του Ταμία – που δε συνιστά αξίωμα - διευθετήθηκε στις 21/1/2014.
Ως απόδειξη όλων των ανωτέρω εκτός βεβαίως των πρακτικών είναι και η απόφαση για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 28/1 στο Αιγές με θέμα την αξιολόγηση, απόφαση που στάλθηκε στα σχολεία και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τη Γραμματέα με ημερομηνία 19/1/2014!!!
Αναρωτιόμαστε ποια μικροπαραταξιακή σκοπιμότητα επιβάλλει τη στρεβλή πληροφόρηση των συναδέλφων;
Μήπως είναι μια ωραία δικαιολογία για την απουσία δράσης ενός ολόκληρου μήνα;
Θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε αυτό το συμβάν, αν είχε αποσπασματικό χαρακτήρα. Δυστυχώς το Προεδρείο της ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) μέσα σε 40 ημέρες διέπραξε σωρεία ατοπημάτων, που προδικάζουν τη μελλοντική λειτουργία του Συλλόγου.
Παραθέτουμε παρακάτω μερικά προς ενημέρωση των συναδέλφων μας:
1.  Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να βγάλει ανακοίνωση που θα καταδίκαζε την προκλητική συμπεριφορά σχολικού συμβούλου της περιοχής μας. Ανέθεσε σε μέλος του, προερχόμενο από τη ΔΑΚΕ, να συντάξει σχέδιο ανακοίνωσης, ώστε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Τέτοιο σχέδιο ουδέποτε ήρθε προς συζήτηση, αν κι έχουν μεσολαβήσει από τότε τουλάχιστον 4 συνεδριάσεις.
2.  Ομόφωνα το Δ.Σ. ενέκρινε σε συνεδρίασή του στις 21/1 δύο ψηφίσματα συμπαράστασης για συναδέλφους που διώκονται (Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Παύλος Αντωνόπουλος). Τα δύο αυτά ψηφίσματα που είναι αποφάσεις του Συλλόγου ακόμα δεν στάλθηκαν στα σχολεία!!! Αλλά κι όσα ψηφίσματα κατατέθηκαν σε ηλεκτρονική διαβούλευση ουδέποτε έγιναν αποφάσεις του Συλλόγου, αφού ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) δεν ανταποκρίθηκαν στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης του τελικού κειμένου.
3.  Η απόφαση για τη συμμετοχή και την εμπλοκή του Συλλόγου μας στην ημερίδα της ΔΟΕ με θέμα «Αξιολόγηση - χειραγώγηση. Η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος» δεν ελήφθη, όπως θα έπρεπε, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. αλλά σε συνάντηση των μελών της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) με το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ κ. Φασφαλή. Για τη συνάντηση αυτή εμείς ενημερωθήκαμε 45 λεπτά πριν την πραγματοποίησή της - μάλιστα ένα μέλος μας (Χαλαστάνης) δεν ενημερώθηκε καν - και φυσικά δεν παρευρεθήκαμε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ΔΟΕ να πάρει απόφαση στις 16/01/2014 ημέρα Πέμπτη και ο Σύλλογός μας να αποφασίσει κατά πλειοψηφία στις 21/01/2014 ημέρα Τρίτη. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους, όχι ο μόνος, που καταψηφίσαμε την εμπλοκή του Συλλόγου μας στην ημερίδα της ΔΟΕ.
4.  Το Δ.Σ. αποφάσισε στις 21/1 να σταλεί κείμενο απόφασης για την αυτοαξιολόγηση στα σχολεία. Με υπαιτιότητα της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) η απόφαση αυτή παραπέμπεται στις Καλένδες, δίχως όπως αποδεικνύεται διάθεση για ενημέρωση-κινητοποίηση των συναδέλφων.
5.  Μετά τη συγκρότηση του Προεδρείου και μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα (22/12/2013 έως 21/1/2014) ο Σύλλογός μας συνεδρίασε μία μόλις φορά. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΕΛΜΕ Ημαθίας συνεδρίασε 3 τουλάχιστον φορές κι έχει να επιδείξει σειρά δράσεων και παρεμβάσεων απέναντι στην απραξία του γαλαζοπράσινου Προεδρείου μας.


Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
διανύουμε μια εποχή που ο Σύλλογός μας θα έπρεπε να επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συσπείρωσης και δράσης και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Δυστυχώς το γαλαζοπράσινο Προεδρείο δείχνει ότι συνειδητά επιζητεί την αδρανοποίηση και την υποτυπώδη λειτουργία.
   Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν αυτή η στάση του Προεδρείου των Παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) προέρχεται από αδυναμία, από αδιαφορία, από έλλειψη εμπειρίας ή αποτελεί μια συνειδητή στάση συνδικαλιστική και ιδεολογική που έχει σχέση με αυτούς που σήμερα κυβερνούν τη χώρα και ορίζουν τις ζωές μας. Η πορεία και η στάση τους στο άμεσο μέλλον θα δείξει.
  Μετά από όλα αυτά καταδεικνύεται ότι η πρότασή μας για ένα αριστερό Προεδρείο από ΕΡΑ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, με άλλη συνδικαλιστική και ιδεολογική  δεοντολογία, λογική και δράση ήταν η πιο σωστή πρόταση για να σταματήσει  ο σύλλογός μας να είναι παθητικός, ουρά των εξελίξεων, χωρίς άποψη για  όλα αυτά που συμβαίνουν στο σχολείο, στην εκπαίδευση, στις ζωές μας.
   Δηλώνουμε και ταυτόχρονα δεσμευόμαστε προς όλους τους συναδέλφους μα ότι εμείς θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόπειρα να μετατραπεί το συνδικάτο μας από φορέας αγωνιστικών διεκδικήσεων και ρήξεων σε φιλήσυχο σωματείο και μήτρα προσωπικών διευκολύνσεων.
Ηλιάδης Αιμίλιος (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
Μελιόπουλος Ιωάννης (Συσπειρώσεις-Παρεμβάσεις-Εκπαιδευτικός Όμιλος)
Χαλαστάνης Θεόδωρος (Συσπειρώσεις-Παρεμβάσεις-Εκπαιδευτικός Όμιλος)

Χατζησάββας Παναγιώτης (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: