Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για τις Δημοτικές εκλογές

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για τις Δημοτικές εκλογές
Και πάλι με τη βοήθεια του έγκριτου συνεργάτη μας στα εκλογικά θέματα Απ. Ιωσηφίδη κάνουμε κάποιες επισημάνσεις της… τελευταίας στιγμής:
Πρώτον: Με τις τροπολογίες οι οποίες ήδη ψηφίστηκαν από τη Βουλή, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, στους δημοτικούς συμβούλους μπορούν να έχουν υποψήφιους μέχρι το διπλάσιο των εδρών. Ενώ μέχρι τώρα μπορούσαν να έχουν +50%, τώρα μπορούν να έχουν +100%. Δηλαδή π.χ. για τον Καλλικρατικό Δήμο Βέροιας που έχει 41 έδρες οι υποψήφιοι δήμαρχοι μπορούσαν να έχουν 64 δημοτικούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Τώρα μπορούν να έχουν μέχρι 82. Οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι, αυτοί, το ανώτερο που μπορούν να φτάσουν στο σύνολο είναι μέχρι 110. Και όλα αυτά για τον κάθε συνδυασμό, ο οποίος αν θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μπορεί να βάλει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, διπλάσιους από τις έδρες του δημοτικού συμβουλίου.
Το δεύτερο, που είναι πολύ σημαντικό, αφορά την ποσόστωση του φύλου. Δηλαδή αυτό που λένε, ότι πρέπει το 1/3 τουλάχιστον να είναι γυναίκες ή το 1/3 τουλάχιστον να είναι άνδρες, μέχρι χθες στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους συνολικά, επί των 41 εδρών, ήταν το 1/3. Δηλαδή ο κάθε δήμαρχος έπρεπε να έχει τουλάχιστον 14 γυναίκες. Στα τοπικά μέχρι χθες ίσχυε ότι θα έπρεπε να έχει την ποσόστωση φύλου στο κάθε τοπικό χωριστά. Δηλαδή να βάλει τουλάχιστον μία γυναίκα στους τρεις του Τριποτάμου, τουλάχιστον μία γυναίκα στη Ραχιά, τουλάχιστον μία γυναίκα στην Αγ. Βαρβάρα κ.ο.κ. Τώρα ψηφίστηκε τροπολογία, η οποία πάει για την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που λέει ότι το 1/3 της ποσόστωσης του φύλου ισχύει για το σύνολο των τοπικών. Επομένως μπορεί να τις κατανείμει όπου θέλει ο καθένας, δηλαδή μπορεί να έχει ένα τοπικό συμβούλιο μόνο με γυναίκες και σε άλλο να μην έχει καμία.
Αυτές λοιπόν είναι δύο από τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και πάλι καλά που δεν ψηφίστηκαν… μετεκλογικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: