Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Στα άδυτα του bitcoin



Την περασμένη εβδομάδα το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πληρωμές διδάκτρων με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Ταυτόχρονα, η αμερικανική αεροπορική Virgin America εξετάζει πώς θα μπορούσε να αποδεχτεί ως μέσο πληρωμής το... άυλο νόμισμα, ενώ στη Silicon Valley η αγορά προϊόντων ήδη γίνεται με το bitcoin, του οποίου η αξία ξεπέρασε πριν από μερικές ημέρες το φράγμα των 1.000 ευρώ. Τι είναι, λοιπόν, αυτό το «νόμισμα του bit» που αφιονίζει τους επενδυτές όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα;

Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα που δεν έχει φυσική μορφή και χρησιμοποιείται από τους χρήστες του διαδικτύου που έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες με το συγκεκριμένο νόμισμα. Ωστόσο, μόλις 21 εκατομμύρια bitcoins κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, αριθμός που δεν θα αυξηθεί, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Πώς γίνονται οι συναλλαγές;
Οι χρήστες διαθέτουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου βρίσκονται τα ψηφιακά νομίσματα, και για τις συναλλαγές χρησιμοποιούν ένα peer to peer (αντίστοιχο του Napster) δίκτυο. Η μοναδική αυτή διεύθυνση p2p δημιουργεί ένα δημόσιο κλειδί, όπως και ένα ιδιωτικό κλειδί -που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση-, το οποίο ο χρήστης to διατηρεί κρυφό. Εάν χάσετε το ιδιωτικό κλειδί, που ουσιαστικά ξεκλειδώνει το πορτοφόλι με τα bitcoins, αυτό οδηγεί στην απώλεια και των νομισμάτων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Βρετανού James Howells, ο οποίος είχε συγκεντρώσει bitcoins αξίας άνω των 750 χιλιάδων ευρώ αλλά τα έχασε «εν μία νυκτί», καθώς πέταξε έναν σκληρό δίσκο που περιείχε 7.500 ψηφιακά νομίσματα...

Για να αποκτήσουμε ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα πρέπει μέσω του www.bitcoin.org να εγκαταστήσουμε το δωρεάν πρόγραμμα, μέσω του οποίου δημιουργείται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας ένα κρυπτογραφημένο πορτοφόλι που αντιστοιχεί σε bitcoin διεύθυνση.

Για να πληρώσουμε, για παράδειγμα, τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, αρκεί να γνωρίζουμε το δημόσιο κλειδί του ιδρύματος, ενώ πραγματοποιούμε τη συναλλαγή με το ιδιωτικό κλειδί μας.

Η εγκυρότητα της κάθε συναλλαγής μέσω του δικτύου bitcoin, αφού ελέγχεται για την εγκυρότητά της, καταχωρείται σε ένα block αντίστοιχο με των κλασικών... κατάστιχων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημιουργείται ένα νέο block με τις αντίστοιχες συναλλαγές, το οποίο συγκρίνεται με το προηγούμενο, όπως και όλα τα προηγούμενα. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται αδύνατη η δημιουργία πλαστών νομισμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αφού πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Πώς αποκτούν οι χρήστες bitcoins; Είτε μέσω αγοράς, όπου ισχύει η ισοτιμία έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, είτε μέσω της διαδικασίας...εξόρυξης (mining). Οι χρήστες, δηλαδή, προσπαθούν να επιλύσουν μαθηματικούς αλγορίθμους -στους οποίους στηρίζεται η εγκυρότητα των συναλλαγών-ενός ειδικού προγράμματος (mining program) που το κατεβάζουν από το bitcoin.org.

Πάντως το bitcoin, του οποίου δημιουργός είναι ο developer Satoshi Nakamoto, φέρεται να αποτελεί το νούμερο 1 μέσο πληρωμής για την πραγματοποίηση παράνομων διαδικτυακών συναλλαγών, όπως η διακίνηση ναρκωτικών.

1 σχόλιο:

Demetrios Hadjinicolaou είπε...

Τί ἄλλο θὰ σκαρφιστοῦν γιὰ νὰ βάλουν στὸ χέρι τὰ λεφτὰ τοῦ κοσμάκη!