Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Γιατί έπρεπε να δοθεί εδώ και καιρό το γήπεδο στην ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ - See more at: http://www.kerkidasport.gr/index.php/-categories-27/8469-2013-07-05-07-59-38#sthash.KcwXoRI8.dpuf


Μέχρι και υπερήλικες «επιστράτευσε» το ΚΚΕ και έδωσαν το παρών τους στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βέροιας, προκειμένου να… συγκινήσει δημοτικούς συμβούλους στο θέμα της παραχώρησης του γηπέδου στην ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ.

Υπερήλικες, που στην καλύτερη περίπτωση έχουν ορισμένες δεκαετίες να πατήσουν στο δημοτικό στάδιο, ζήτησαν να μην τους στερήσουν το δικαίωμα να πηγαίνουν όποτε θέλουν σε αυτό για να κάνουν και… 2-3 γύρους όπως χαρακτηριστικά είπαν, για λόγους υγείας!

Η αλήθεια είναι ότι το δημοτικό στάδιο της Βέροιας διαθέτει στίβο, ο οποίος όμως είναι σε άθλια κατάσταση! Έτσι, όσοι πολίτες είχαν απομείνει να τρέχουν ή να περπατούν σ’ αυτόν, προτιμούν πλέον να αθλούνται στο δρόμο ή στο ΔΑΚ «Δ. Βικέλας» που διαθέτει κανονικό ταρτάν.

Εκτός από τον στίβο, σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται και πολλοί άλλοι χώροι του γηπέδου καθώς και κάποια σημεία των κερκίδων, για τα οποία κάνει λόγο ότι χρίζουν άμεσα συντήρησης ή ανακατασκευής η Αστυνομική Δ/νση Ημαθίας.

Με έγγραφο που έστειλε στην ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ, με αποδέκτες τον Δήμο Βέροιας και τη διοργανώτρια αρχή, κρίνει ως απολύτως αναγκαίες και απαραίτητες τις παρακάτω εργασίες:

Α) Άμεση συντήρηση- επισκευή και πλήρης λειτουργία ΟΛΩΝ των καμερών, οι οποίες πρέπει να καλύπτουν όλους τους χώρους του γηπέδου εσωτερικά και εξωτερικά, με την τοποθέτηση νέων( μεγάλο εξωτερικό μέρος δεν καλύπτεται), διασφαλίζοντας πλήρη οπτικό έλεγχο, ειδικά Θυρών 5 και 6, όπου τοποθετούνται οι φιλοξενούμενοι.

Β) Τοποθέτηση ανυπέρβλητων κιγκλιδωμάτων ή διάφανων πετασμάτων (εσωτερικά) της Θ5 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την παρ. 11 άρθρου 1 ανωτέρω (ε) σχετικής, ανάλογου ύψους αντιστοίχων συγχρόνων γηπέδων, προς αποτροπή εισόδου φιλάθλων και ρίψης αντικειμένων, όπως συνέβη σε πολλούς αγώνες (με ΑΡΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΠΑΟΚ, κλπ).

Γ) Υπερύψωση και ενίσχυση των εξωτερικών κιγκλιδωμάτων της Θ5, προς αποτροπή ρίψης εξωτερικά αντικειμένων, είτε στις αστυνομικές δυνάμεις, είτε στις υφιστάμενες κατοικίες, είτε ρίψης των ήδη χρησιμοποιούμενων εισιτηρίων προς επαναχρησιμοποίηση.

Δ) Τοποθέτηση νέων, ανθεκτικών κιγκλιδωμάτων μεταξύ των Θυρών 5 και 6, καθώς επίσης και μεταξύ των Θυρών 6 και 1, τα οποία να στηριχθούν κατάλληλα ώστε να είναι αδύνατη η υποχώρηση αυτών και η επικοινωνία μεταξύ των θυρών, για ευνόητους λόγους.

Ε) Κτίσιμο του κενού χώρου (ή όποια άλλη παρέμβαση κριθεί σκόπιμη) στις τουαλέτες της Θ5 (κάτωθι κερκίδας 6) ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των φιλάθλων από την Θ5 στη Θ6, για αποφυγή προβλημάτων λόγω υπεράριθμων φιλάθλων (κατάρρευση αυτής κλπ) δεδομένου ότι μέρος αυτής ευρίσκεται στον αέρα χωρίς υποστηρίγματα (κολώνες) και ενδεχόμενη συγκέντρωση φιλάθλων στο τμήμα αυτό, πιθανόν δημιουργήσει σοβαρά θέματα ασφάλειας – κινδύνου σωματικής ακεραιότητας.

ΣΤ) Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στην αριστερή πλευρά όλης της Θ6 ιδίως πάνω από την τουαλέτα που χρησιμοποιούν οι φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας, προς αποφυγή ρίψης αντικειμένων από φιλάθλους των γηπεδούχων.

Ζ) Υπερύψωση εσωτερικών κιγκλιδωμάτων Θ6 και ότι άλλο κριθεί σκόπιμο, ώστε να μην επιτρέπει την αναρρίχηση, παραμονή ή υπερπήδηση αυτών από φιλάθλους, καθώς επίσης να αποφευχθεί η τοποθέτηση οριζόντιων ενισχύσεων, για να μην χρησιμοποιούνται από τους φιλάθλους ως εφαλτήριο για την αναρρίχηση τους.

Η) Ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην αριστερή πλευρά Θ6 του γηπέδου όπου η κερκίδα σχεδόν εφάπτεται με τα κιγκλιδώματα, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα του επόπτη από τη ρίψη αντικειμένων, με την τοποθέτηση υπερυψωμένου κιγκλιδώματος ή ότι άλλο κριθεί σκόπιμο, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού φιλάθλων (ΑΡΗ, ΠΑΟΚ κλπ) που καταλαμβάνουν και την Θ6.

Θ) Διαμόρφωση της Θ1 ώστε η είσοδος στην Θ6 να γίνεται από την ανενεργή θύρα στην αριστερή πλευρά της Θ1 (η οποία κατά την παρελθούσα αγωνιστική περίοδο παραβιάστηκε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ) η οποία λόγω της διαμόρφωσης του χώρου παρέχει ασφάλεια στους αστυνομικούς, δυνατότητα ουσιαστικών ελέγχων στους εισερχομένους, έχει μεγάλη απόσταση από τους φιλάθλους Θ6, ενώ εξωτερικά, λόγω της διαμόρφωσης του χώρου, δίνει την δυνατότητα για πλήρη έλεγχο της κατάστασης από τις αστυνομικές δυνάμεις και απέχει πολύ μεγαλύτερη  απόσταση από την θ5 όπου τοποθετούνται φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας (ανάλογα τον αγώνα) εν αντίθεση με την Θ6, στην οποία οι αστ/κοι ελέγχουν σχεδόν μέσα στην κερκίδα.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση θεωρείται μείζονος σημασίας από την Υπηρεσία μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν (ασφάλεια αστυνομικών – επιχειρησιακή δυνατότητα).

Η σημερινή είσοδος της Θ6 θα χρησιμοποιείται μόνο για έξοδο των φιλάθλων, ενώ η ενίσχυση της για αποφυγή παραβίασης της θεωρείται επιβεβλημένη.

Ευνόητο είναι ότι ο διαχωρισμός της Θ1 με μόνιμη κατασκευή (κτίσιμο) και η δημιουργία διαδρόμου που θα οδηγεί στην κερκίδα της Θ6, από την συγκεκριμένη πόρτα, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να αποτρέπει την είσοδο φιλάθλων από το διάδρομο αυτό στη Θ1.

Ι) Κιγκλιδώματα εξωτερικά κατά μήκος Θ1 για αποτροπή αναρριχήσεων.

ΙΑ) Ενίσχυση εισόδου Θ1 (πόρτα – μπάρες – στηρίγματα – ενισχύσεις κλπ)

ΙΒ) Λειτουργία εύχρηστων τουρνικέ

ΙΓ) Εξέταση δυνατότητας έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων

ΙΔ) Υπερύψωση εξωτερικών κιγκλιδωμάτων Θ6 για αποτροπή ρίψης αντικειμένων σε φιλάθλους αντίπαλης ομάδας, αστυνομικούς, κατοίκους.

ΙΕ) Ενδελεχής έλεγχος στατικής επάρκειας της κερκίδας Θ6, ειδικά του τμήματος προ των καθισμάτων, το οποίο χρησιμοποιείται ως διάδρομος, δεδομένου ότι λόγω της παλαιότητας του γηπέδου και του ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στο συγκεκριμένο τμήμα το οποίο δεν υποστηρίζεται από κολώνες, αλλά ουσιαστικά αιωρείται, συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός θεατών, προκειμένου να αποφευχθεί  οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια των φιλάθλων (κατάρρευση).

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο δημοτικό στάδιο, μόνο στις κερκίδες και στους χώρους κάτω από αυτές, είναι πάμπολλες και θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να ολοκληρωθούν!

Εκτός όμως από τα παραπάνω, πρόβλημα υπάρχει και με τον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος θα πρέπει να ανακατασκευαστεί εκ βάθρων. Κάτι που συνεπάγεται επιπλέον χιλιάδες ευρώ!

Ο Δήμος Βέροιας για όλα τα παραπάνω έργα δηλώνει οικονομική αδυναμία και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Γι’ αυτό το λόγο βρέθηκε η «φόρμουλα» της παραχώρησης του γηπέδου για 10 χρόνια στην ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ, με την υποχρέωση να αναλάβει αυτή το κόστος των εργασιών που θα γίνουν και το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο ευρώ!!

Η αρχική λύση που δόθηκε από την ΚΑΠΑ Βέροιας και τον πρόεδρό της Παύλο Παυλίδη, της παραχώρησης δηλαδή του γηπέδου για 10 χρόνια στην ΠΑΕ, ήταν η πλέον ιδανική γιατί έτσι ούτε ο Δήμος θα επιβαρυνόταν αλλά και η ομάδα θα προλάβαινε να παίξει στο σπίτι της από την πρώτη κιόλας αγωνιστική.

Τώρα πλέον, μετά τη νέα απόφαση που δεν είναι άλλη από το να βγει σε δημοπρασία το γήπεδο, υπάρχει κίνδυνος λόγω της γραφειοκρατίας σ’ αυτές τις περιπτώσεις (δημοσίευση σε εφημερίδες, τυχόν ενστάσεις κ.α.) να καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το γήπεδο με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος και η «Βασίλισσα» να αναγκαστεί να αναζητήσει άλλη έδρα για τους πρώτους αγώνες της!
- See more at: http://www.kerkidasport.gr/index.php/-categories-27/8469-2013-07-05-07-59-38#sthash.KcwXoRI8.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: