Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΕΡΑ Ημαθίας..Καμία συγχώνευση- Κανένα κλείσιμο σχολείου

Η τρικομματική κυβέρνηση υποταγμένη στις εντολές της τρόικας συνεχίζει αποφασιστικά τη βίαιη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Η ΕΡΤ είναι η αρχή, θα ακολουθήσουν πολλοί άλλοι δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίες. Σ' αυτό το σχέδιο εντάσσ
ονται και οι υποβιβασμοί, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και νηπιαγωγείων. Μετά τις σαρωτικές καταργήσεις 2000 περίπου σχολικών μονάδων από τη κ. Διαμαντοπούλου,  με συναπόφαση του αν. υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του υφ. Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, υποβιβάζονται 34 Δημοτικά και 5 Νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται 27 Δημοτικά και 13 Νηπιαγωγεία και καταργούνται 32 Δημοτικά και 89 Νηπιαγωγεία. Συνολικά καταργούνται πάνω από 210 οργανικές θέσεις  Δασκάλων, και πάνω από 130 οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών χωρίς να υπολογίζονται θέσεις ολοημέρων στα σχολεία και νηπιαγωγεία  που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ακολουθούν σε μεγαλύτερη ακόμα κλίμακα συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολείων στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τέτοιες αποφάσεις, απόρροια των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα τελευταία χρόνια, διαλύουν όσα ξέραμε για το δημόσιο σχολείο, διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του αλλά και προσβάλουν ευθέως τόσο τα δικαιώματα των παιδιών, όσο και τα εργασιακά κεκτημένα των δασκάλων. Τέτοιες πολιτικές που αντιμετωπίζουν μαθητές και δασκάλους σαν απλούς λογιστικούς αριθμούς, αντίθετες πέραν κάθε παιδαγωγικής πρακτικής και αντίληψης, στα πλαίσια της δήθεν οικονομικής εξυγίανσης δεν έχουν χώρο στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην κοινωνία που ονειρευόμαστε. Αποτελούν το πρώτο βήμα των κυβερνητικών αποφάσεων, που στη συνέχεια θα φέρουν με τους ίδιους προσχηματικούς λόγους από τη μεριά της διοίκησης, υποχρεωτικές μετακινήσεις, σε όλα τα σχολεία της χώρας με υπογραφή υπουργού, αλλά και απολύσεις, ξεκινώντας από τους αναπληρωτές, όπως αυτές προβλέπονται από τις υπογραφές των αναίσχυντων Μνημονίων, για τις ανάγκες των πιστωτών στο όνομα δήθεν της “εθνικής οικονομίας”.
Η ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράςκαλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να συνεχίσουν  τον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων, την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν σχολείου και  των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 19/6/2013 στις 10:00 π.μ., στο υπουργείο Παιδείας και διοργανώνουν σύλλογοι Εκπαιδευτικών και ενώσεις Γονέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: