Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ρατσιστική προπαγάνδα στα σχολεία;;;

Του Δημήτρη Κατσιμάνη

Μαθητή της Β΄ λυκείου του Εσπερινού ΕΠΑΛ Βέροιας

45Καταγγέλλω στους συμπολίτες μου τον σύλλογο “Πρωτοβουλία για το παιδί” για ρατσιστική προπαγάνδα εναντίον των ανδρών-πατεράδων στα σχολεία.
Καταγγέλω στους συμπολίτες μου την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας γιατί με την άδεια της και τις ευχές της έγινε αυτή η εκδήλωση στο ΕΠΑΛ πιθανών και σε άλλα σχολεία.
Δεν γνωρίζω σε πόσα σχολεία έγινε αυτή η εκδήλωση κατά της βίας στα σχολεία, αλλά σήμερα 6-3-2013 στο εσπερινό ΕΠΑΛ της Βέροιας στα πλαίσια της ημέρας κατά της βίας στα σχολεία έγινε μια ομιλία με παρουσίαση βίντεο όπου μίλησαν για το θέμα της βίας στα σχολεία ψυχολόγοι του συλλόγου στους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο.
Αφού έδειξαν κάποια βίντεο με κάποιους μαθητές ανήλικους να περιγράφουν πως βιώνουν την βία στα σχολεία από συμμαθητές τους, αναφέρθηκαν επί του θέματος οι άνθρωποι του συλλόγου “Πρωτοβουλία για το παιδί”
Αναφέρθηκε στην ομιλία των ανθρώπων του συλλόγου ότι καθοριστικό ρόλο στη βία παίζει η οικογένεια.
Σωστά.
Η οικογένεια παίζει πρωταρχικά καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του παιδιού και την συμπεριφορά του.
Αναφέρθηκε στην ομιλία ότι στη μια περίπτωση που περιέγραφε ένα παιδί στα βίντεο που έδειξαν, ο πατέρας ήταν βίαιος και σε άλλη περίπτωση ενός άλλου βίντεο που οι γονείς ήταν χωρισμένοι.
Περιστατικό βίαιας μητέρας δεν αναφέρθηκε.
Αφού τελείωσε την ομιλία της η παρουσιάστρια ψυχολόγος, διαμαρτυρήθηκα για το γεγονός, της μη αναφοράς στην βία των γυναικών-μητέρων στους ανθρώπους του συλλόγου “ Πρωτοβουλία για το παιδί”. Δικαιολογήθηκαν ότι ήταν εντελώς συμπτωματικό η μη αναφορά στο γυναικείο φύλλο. Συμπτωματικά οι ομιλητές ήταν όλες γυναίκες.
Τους ζήτησα να με ενημερώσουν αν κρατούν στατιστικά στοιχεία από παιδιά που φιλοξενούν στο σύλλογο ποιο από τα δυο φύλα κακοποίησε τα παιδιά που φιλοξενούν και ποιο το ποσοστό από το κάθε φύλο που τα κακοποίησε. Μέσα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να δει κάποιος την συμπεριφορά και ευθύνη που έχει το κάθε φύλο ανάλογα με το ποσοστό του στην βία. Τον ρόλο του κάθε φύλου στην οικογένεια, που είναι ο καθοριστικός παράγοντας στα περιστατικά βίας στα σχολεία. Είναι η πηγή του κακού.
Η απάντηση ήταν ότι έχουν τέτοια στοιχεία στο σύλλογο αλλά δεν ήταν πρόχειροι εκείνη την στιγμή για να τα αναφέρουν.
Μια μικρή έρευνα που έκανα στην ιστοσελίδα του συλλόγου “Πρωτοβουλία για το παιδί” δεν είδα πουθενά ότι έχουν τέτοια στοιχεία ή τουλάχιστον δεν τα έχουν σε δημόσια θέα. Πραγματικά είναι μεγάλη βοήθεια και σημαντικό εργαλείο να δούμε τα στατιστικά στοιχεία αυτά για να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα από που προέρχεται η βία αυτή. Την πηγή του κακού. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν κατά τον σύλλογο “Πρωτοβουλία για το παιδί” τα στοιχεία που διαθέτουν στα περιστατικά που φιλοξενούν η σχέση της μητέρας στην βία είναι τέτοια που είναι ανάξια λόγου η αναφορά σε αυτή.
Επικαλέστηκα τα στατιστικά στοιχεία σε καταγγελίες του συλλόγου “Χαμόγελο του Παιδιού” που δείχνουν ότι ποιο βίαιο φύλο απέναντι στα παιδιά είναι το γυναικείο άρα οι γυναίκες-μητέρες σε διπλάσιο ποσοστό μάλιστα από τους άντρες-πατέρες φάνηκε ότι το αγνοούσαν οι άνθρωποι του συλλόγου. Άρα κάποια άλλα συμπεράσματα έχουν εξάγει από τα δικά τους στατιστικά στοιχεία. Είναι ένα θέμα έρευνας αυτό πολύ ενδιαφέρον.
Ο διευθυντής του σχολείου μάλιστα δυσφόρησε με την αναφορά μου αυτή ότι οι μητέρες είναι ποιο βίαιες, στην μικρή συζήτηση που είχα μαζί του. Ήταν κάθετα αντίθετος ότι μπορεί μια γυναίκα να είναι βίαια και μάλιστα εναντίον παιδιών. Με κοιτούσε λες και ήμουν κανένας φανατικός ταλιμπάν που κάνει την δική του τζιχάντ.
Του πρότεινα να μπει εκείνη την στιγμή στην ιστοσελίδα του συλλόγου “ Χαμόγελο του Παιδιού” για να το διαπιστώσει με τα ίδια του μάτια, ότι αυτό λέει η στατιστική του συλλόγου μιας και το σχολείο διαθέτει σύνδεση ίντερνετ και υπολογιστές.
http://www.hamogelo.gr/89.1/Statistika-stoixeia
Μάταια όμως.
Είναι τόσο σίγουρος για τον μύθο που ζει ότι ο πατέρας και μόνο ο πατέρας μπορεί να είναι βίαιος απέναντι στην γυναίκα και το παιδί που θεώρησε περιττό μάλλον να διαπιστώσει την αλήθεια των ματιών του από ένα σύλλογο όπως το “ Χαμόγελο του Παιδιού” που είναι κοινά αποδεκτός για την αμεροληψία του.
Εθελοτυφλούμε.
Δυστυχώς όσο θέλουμε να κρατάμε κλειστά τα μάτια, βουλωμένα τα αυτιά και κλειστό το στόμα, θα βλέπουμε αυτά τα περιστατικά όλο να μεγαλώνουν. Όλο και ποιο “ποιοτική” να γίνετε η βία. Η βία στα σχολεία, η βία στην κοινωνία.
Φέρει μεγάλη ευθύνη η δευτεροβάθμια γιατί δεν ερεύνησε όσο θα έπρεπε ποιο ακριβώς μήνυμα θα μεταφέρουν οι άνθρωποι του “Πρωτοβουλία για το παιδί” στους μαθητές, ποια στοιχεία θα αναφέρουν, και τον τρόπο που θα επιτευχθεί ώστε το μήνυμα να είναι σωστό και ολοκληρωμένο. Εκτός αν συνειδητά ο σκοπός της δευτεροβάθμιας είναι να περάσει μήνυμα ότι ο άντρας πατέρας είναι ο μόνος βίαιος υπεύθυνος για όλα τα κακά στα σχολεία.
Πεποίθηση μου είναι ότι όλα αυτά γίνονται συνειδητά και όχι τυχαία όπως δικαιολογήθηκαν οι του “Πρωτοβουλία για το παιδί” γιατί αυτή η σύμπτωση της μη αναφοράς στην βία γυναικών-μητέρας γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από ανθρώπους ενταγμένους και ελεγχόμενους από το φεμινιστικό κίνημα.
Δεν γίνετε να μιλήσεις για τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και να ξεχάσεις τους ναζί και τα εγκλήματα τους. Αν ξεχάσεις τα εγκλήματα των ναζί σε μια παρουσίαση του 2ου παγκόσμιου πολέμου τότε κάνεις γκεμπελική προπαγάνδα για τους δικούς σου σκοπούς-στόχους.
Δυστυχώς για αυτούς σήμερα έπεσαν τυχαία σε κάποιον που χρόνια ασχολείται και ερευνά το ζήτημα της βίας. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος την γκεμπελική μέθοδο επιλεκτικής αναφοράς εστιάζοντας μεγεθυσμένα σε κάποια στοιχεία ή απόκρυψης άλλων στοιχείων που δεν βολεύουν για να καλύψουν την βία των γυναικών. Να συμβάλουν στην συνέχιση του μύθου ότι ο άντρας και μόνο ο άντρας αφέντης-πατέρας είναι ο βίαιος στην σχέση, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Γίνετε χρόνια. Χρόνια πολλά ώστε πλέον μας είναι καλά καρφωμένο στο μυαλό.
Όλα ξεκινάν από την παιδεία. Ας ασχοληθούν οι άνθρωποι της παιδείας με το θέμα της βίας όχι επιφανειακά όπου αποτέλεσμα έχει την συνέχιση μύθων και την διόγκωση του προβλήματος της βίας. Οφείλουν να ερευνήσουν το θέμα της βίας στα σχολεία σε βάθος. Το οφείλουν στα παιδιά. Το οφείλουν στο αύριο του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: