Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Nὰ ποιὸς εἶναι ὁ Ἀρβανιτόπουλος, γατάκια!

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο taxalia Θεσσαλονίκης

Και είπεν ο Θεός, Ας γείνωσι φωστήρες εν τω στερεώματι του ουρανού...

Αν δεν το ξέρατε, η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. κοστίζει 50 μιλιούνια έουρο στους ιθαγενείς, δηλαδή σε μας – Αλλά, δεν πειράζει, έτσι θα προβάλλουμε το όραμα ενός ανδρός για το Διάστημα – Παραφράζοντας: One small step for Greece, one giant leap for Europe...

Γράφει ο Θάνος ΤάκηςΚοσμοϊστορική μέρα! Διότι σήμερα, θα συμφωνήσω απόλυτα με πρόσφατη τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη ο οποίος αναρωτήθηκε μήπως θα ήταν καλύτερο να μην αναλάβει η Ελλάδα την Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 και να πει 'πάσο', όπως στα χαρτιά, διότι «τι μπορούμε να κάνουμε στην ελληνική προεδρία, τι θα προτείνουμε, ποια θα είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής προεδρίας;».

Τούτο διότι είναι η πέμπτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγούμενες: 1983,1988, 1994, 2003. Τι το σημαντικό έγινε τις προηγούμενες φορές; Θυμάται κάποιος από εμάς; Τι περισσότερο από πόζες και πρόζες πρωθυπουργών και υπουργών, υπερωρίες-χρυσάφι συνεργατών, βόλτες στην Αθήνα, γεύματα και τσιμπούσια, κρύα χαμόγελα, κενά αγκαλιάσματα, λιπαρά και μη γεύματα και δείπνα, δήθεν εγκάρδιες χειραψίες και φωτογραφίες αξιωματούχων για το φόντο του γραφείου τους; Γράψε λογαριασμό των προηγουμένων μαζώξεων: 4 Χ περίπου 80 εκατομμύρια (δεν είχαμε λιτότητα τότε) ≥ 300.000.000 ευρώ. Μετά, πτωχεύσαμε και ψάχνουμε το γιατί...

Και τούτα τα φετινά, πόσο θα μας κοστίσουν;

Σύμφωνα με το Βήμα, «Η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2014 θα φέρει τη σφραγίδα της λιτότητας. Με συνολικό κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα υπουργεία, η Αθήνα φιλοδοξεί να φέρει εις πέρας το έργο και όπου είναι δυνατόν να αφήσει τη σφραγίδα της, δίνοντας έμφαση στις βασικές προτεραιότητες που η ίδια έχει θέσει...».

Για το «Βήμα», τα 50 εκατομμύρια ευρώ του κόστους σηματοδοτούν μια κατάσταση που φέρει τη σφραγίδα της λιτότητας! Για να σας δώσω ένα ισοδύναμο παράδειγμα, εφόσον η συγκεκριμένη φράση είναι εκ των ων ουκ άνευ στο λεκτικό πορτφόλιο των τεχνοκρατών της συγκυβέρνησης, θα κοστίσει περίπου δύο φορές τα έσοδα που αναζητούσε εναγωνίως το Υπουργείο Υγείας, θεσπίζοντας το εισιτήριο των 25 ευρώ για την εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε βάρος κάθε Έλληνα, ακόμη και του άνεργου. Ή, μόλις το μισό του νέου δανείου που πήρε ο ΔΟΛ, τέτοια εποχή πέρσι, για τις πρόχειρες ανάγκες του.

Μην βιαστείτε να αγριέψετε και μην μουρμουρίζετε! Τα οφέλη που θα προκύψουν από την Ελληνική Προεδρία ασφαλώς και είναι τεράστια, σύμφωνα με τους κυβερνώντες. Για παράδειγμα, ορισμένοι εκ των Ελλήνων αξιωματούχων, θα έχουν την δυνατότητα να βάλουν τις βάσεις για το όραμά τους, το οποίο τους βασανίζει για πολλά χρόνια. Ένα τέτοιο επίμονο όραμα έχει και ο εκ της Ελληνικής Προεδρίας ορισθείς αξιωματούχος, για το πρόγραμμα «Ορίζοντες 2020» αναφορικά με την Έρευνα για το Διάστημα. Μάλιστα, κύριοι. Αρκετά προσγειωθήκαμε, οι περισσότεροι, με την μιζέρια της καθημερινότητας, στην χώρα μας. Χρυσή ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε ορισμένοι το όραμά τους, για μια καλύτερη ζωή, στο μακρινό διάστημα. Διότι η Ελληνική Προεδρία δεν έθεσε απλώς τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της αεροδιαστημικής τεχνολογίας αλλά, πριν μερικές μέρες, παρουσίασε τις προτεραιότητές της, για την έρευνα και το διάστημα.

Ειδικότερα, οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την πολιτική διαστήματος (ναι, έχουμε και προτεραιότητες, κύριοι...) επικεντρώνονται στους κάτωθι τρεις άξονες:

· Ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθέτησης του προγράμματος «Copernicus»,

· Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του πλαισίου στήριξης Επιτήρησης και Παρακολούθησης του Διαστήματος «Space Surveillance and Tracking (SST)», καθώς και,

· Την περαιτέρω ανάλυση του πλαισίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Έτσι, για να γνωρίζετε, πού δαπανάται μέρος της σπαρτιατικής και λιτής δαπάνης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την περήφανη Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Και για να μοιρασθείτε το (οικονομικά) πληρωμένο όραμά της, για όλα τα προηγούμενα διαστημικά βήματα.

Κι ένα πολύ εύκολο quiz (για αρχάριους λύτες):

Ποιος μπορεί να είναι ο Έλληνας υπεύθυνος για τις Διαστημικές Δράσεις της Προεδρίας και ποια η ειδική σχέση του με το διάστημα;
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Κανείς;
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Εντάξει, είναι δύσκολο, το καταλαβαίνω, αλλά προσπαθήστε λίγο περισσότερο. Ποιος τεκμαίρεται να είναι ο υπεύθυνος; Ποιος θα μπορούσε να φέρει και να εκφράσει το όραμά του στους λοιπούς τεχνοκράτες επαΐοντες της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ποιος είναι πλησιέστερα στο στερέωμα του ουρανού, εκ της κυβερνητικής θέσεώς του,  από κάθε άλλον; Σκεφτείτε, σκεφτείτε, παρακαλώ!
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Ορισμένοι, είμαι βέβαιος ότι μαντέψατε σωστά. Εξάλλου, μονόδρομος ή απάντηση! Για τους λοιπούς που (απαραδέκτως και αδικαιολογήτως) δυσκολευτήκατε, η ορθή απάντηση μπορούσε να είναι μόνο μία: ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας καιΘρησκευμάτων...Σαν να διακρίνω δάκρυα σε μερικούς.

Να είναι δάκρυα συγκίνησης για την σατανικά εύστοχη επιλογή της Ελληνικής Προεδρίας ή δάκρυα για τα 50 εκατομμύρια ευρώ της προεδρικής λιτότητας, καθώς σχεδόν τα βλέπεις να απομακρύνονται στο αχανές διάστημα, όπου θα χαθούν για πάντα...


Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την Έρευνα και το Διάστημα: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: