Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο δορυφόρος φέρνει το γρήγορο Internet σε κάθε γωνιά της Ελλάδας


Η Χόμορη είναι ένα γραφικό χωριό στην Ορεινή Ναυπακτία, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Αν και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 55 χλμ από τη Ναύπακτο και 18 χλμ από το πλησιέστερο κόμβο του ΟΤΕ, η τηλεπικοινωνιακή υποδομή που υπάρχει είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη λειτουργία σύνδεσης τεχνολογίας ADSL.
 Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχει κάλυψη από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με την εξαίρεση ελάχιστων σημείων στα πέριξ του οικισμού, δεν είναι εφικτή η κάλυψη με δίκτυο 3G, το οποίο θα έδινε την δυνατότητα για «αξιοπρεπή» σύνδεση στο Διαδίκτυο όποιου το επιθυμούσε.
Σημειωτέον πως το χωριό έχει μεν περίπου 50 μόνιμους κατοίκους τη χειμερινή περίοδο, αλλά το καλοκαίρι ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά τους 300. Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα, ο σύλλογος Απανταχού Χομοριτών Ναυπακτίας απευθύνθηκε στην Eutelsat Communications, οι υπηρεσίες Tooway της οποίας προσφέρουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μέσω δορυφόρου.
«Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του συλλόγου, θεωρώντας ότι είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τέτοιου είδους προσπάθειες που έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων στο Διαδίκτυο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μένει σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το επίγειο ευρυζωνικό δίκτυο και η καλύτερη και πιο οικονομική λύση για να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε γρήγορο και ποιοτικό Internet είναι μόνο το δορυφορικό ευρυζωνικό Internet», τονίζει κ. Αναστάσιος Νικογιάννης, διευθυντής πωλήσεων της Eutelsat Broadband στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Η θετική ανταπόκριση που είχε το αίτημα του συλλόγου Χομοριτών από την Eutelsat Communications, είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει ενεργό ρόλο η Εικόνα & Ηχος Τηλεπικοινωνίες, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς συνεργάτες της Eutelsat Communications στην Ελλάδα όσον αφορά στην υλοποίηση των υπηρεσιών Tooway, όπως εφαρμογές για οικιακούς χρήστες, κατανομή και δικτύωση πολλαπλών χρηστών στα business πακέτα που απευθύνονται για χρήση σε ξενοδοχεία, σε τουριστικούς προορισμούς όπου η κάλυψη του επίγειου δικτύου δεν είναι αρκετή, GSM tracking για περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστροφών, κλπ.
Οι υπηρεσίες Tooway που προσφέρει η Eutelsat απευθύνονται κυρίως σε οικιακούς και επαγγελματικούς χρήστες, οι οποίοι δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης σε υποδομές κινητών ή σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών, ή περιορίζονται σε ταχύτητες που δεν υπερβαίνουν τα 2 Mbps. Με τις προηγμένες υπηρεσίες Tooway ο χρήστης μπορεί να απολαμβάνει ταχύτητες που φτάνουν τα 20 Mbps στη λήψη (download) και τα 6 Mbps στην εκπομπή (upload), καθιστώντας το Tooway την πιο γρήγορη δορυφορική υπηρεσία στην Ευρώπη.
Οι υπηρεσίες Tooway παρέχονται μέσω του KA-SAT, του ισχυρότερου δορυφόρου στην Ευρώπη, ενώ ο τερματικός εξοπλισμός αποτελείται από ένα δορυφορικό μόντεμ και ένα πιάτο μικρής διαμέτρου (77cm). Στην περίπτωση της Χόμορης, οι άνθρωποι της Εικόνας & Ήχος Τηλεπικοινωνίες υλοποίησαν μία λύση που περιελάμβανε το αμφίδρομο σύστημα Tooway με το Professional modem Advance, DNS router και Wi-Fi High power repeater.
Ο εξοπλισμός εγκαταστάθηκε στο νεότευκτο Πολιτιστικό Κέντρο της Χόμορης. Για τη σύνδεση δεν απαιτείται κάποιος κωδικός, καθώς ο στόχος ήταν να έχουν όλοι οι επισκέπτες πρόσβαση. Και παρά το γεγονός πως το χωριό είναι σχετικά μεγάλο σε έκταση, είναι ελάχιστα τα σημεία στα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το ασύρματο δίκτυο που έχε δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: