Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση του Μοναστηριού του Προδρόμου Βεροίας: ΄Μας δημιουργεί μεγάλους φόβους ο σεισμός, σε συνδυασμό με το ασταθές του εδάφους΄

Ανακοίνωση του Μοναστηριού του Προδρόμου Βεροίας: ΄Μας δημιουργεί μεγάλους φόβους ο σεισμός, σε συνδυασμό με το ασταθές του εδάφους΄
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
Θέλουμε να Σας ανακοινώσουμε ότι σήμερα ημέρα Τρίτη, 2-7-2013, στις 1.45 το μεσημέρι, το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου-Σκήτη Βεροίας τραντάχτηκε από ένα δυνατό σεισμό, ενώ συγχρόνως ακούστηκε ένας πολύ ισχυρός κρότος. Ήταν η ώρα του φαγητού των εργατών και όσοι ήσαν στην τράπεζα κατάλαβαν αμέσως, αλλά η ιερότητα του τόπου δεν τους άφησε να ανησυχήσουν. Μία ώρα περίπου νωρίτερα ο ξυλουργός του Μοναστηριού, που βρισκόταν στην στέγη της νεότερης τσιμεντόκτιστης ανατολικής πτέρυγας, σε ύψος 7 περίπου μέτρων, αισθάνθηκε έναν υπόκωφο ήχο και ανησύχησε, σκεπτόμενος τί να συμβαίνει.
Ο αναπληρωτής του Ηγουμένου, μοναχός Παντελεήμων Προδρομίτης, αμέσως συνάντησε τον Γέροντα, ο οποίος αναπαυόταν και σηκώθηκε με φοβερό πονοκέφαλο, από το ισχυρό τράνταγμα.
Κατά τις 4.30-4.45 μ.μ., ενώ οι μοναχοί συζητούσαν με τον Γέροντα, ακούστηκε και άλλο δυνατό τράνταγμα, και έπεσαν μερικά αντικείμενα από το τζάκι του γραφείου, όπου βρισκόταν.
Αργότερα, μετά τις 9μ.μ. έπεσαν πέτρες από ένα σημείο του τείχους. Κατά τις 8 μ.μ., ο Γέροντας με τον αναπληρωτή του και τον ξυλουργό της Μονής περιήλθαν όλα τα κτίρια, ώστε να σημειώσουν τις τυχόν ρηγματώσεις των τοίχων. Αυτά που είδαν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, σε όλα σχεδόν τα κτίρια. Ειδικά στο Αρχονταρίκι, το πάτωμα σηκώθηκε αρκετά εκατοστά και άνοιξε πολύ στο κέντρο περίπου της αποστάσεως Β-Ν, ώτσε να φαίνεται το κάτω πάτωμα.
Κατά το χρονικό διάστημα 4:00 έως 4:30, καλέσαμε τον αρχιτέκτονα του Μοναστηριού, γιά να μας συντάξει τεχνική έκθεση γιά τα συμβάντα. Συγχρόνως καταβάλαμε προσπάθειες να ενημερώσουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος απουσιάζει εκτός Βεροίας.
Οι ρηγματώσεις των κτιρίων φαίνεται να μην είναι σοβαρές. Αν συνδυαστούν όμως με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, το ασταθές έδαφος, λόγω ελλείψεως αποχετευτικών συστημάτων κυρίως των ομβρίων υδάτων, τα οποία ποτίζουν τους τοίχους και τις εσωτερικές μας αυλές, το βόρεια της Μονής ασταθές πρανές αλλά και ο επικείμενος απρόβλεπτος χειμώνας, μας δημιουργούν μεγάλους φόβους.
Κάτι, που αυξάνει τις δυσκολίες μας, είναι ότι το αρχονταρίκι θα αποκλεισθεί πλέον ως ακατάλληλο. Αλλά την ερχόμενη Κυριακή, στις 7 Ιουλίου, το Μοναστήρι πανηγυρίζει την μνήμη των Οσίων που έζησαν και αγωνίστηκαν εδώ. Εφέτος πού θα δεξιωθούμε τους προσκυνητές μας και πού θα παραθέσουμε τράπεζα, αφού αρχονταρίκι και τραπεζαρία κρίνονται ακατάλληλα;
Επιπλέον η επικινδυνότητα στον βόρειο περιβολότοιχο, δυσχεραίνει πλέον την πρόσβαση των προσκυνητών προς το Ιερό Σπήλαιο, όπου αγωνίσθηκε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, κατά τα έτη 1326-1331.
Ευχαριστούμε τους δημοσιογράφους της Ημαθίας κ. Μιχάλη Μελιόπουλο και κ. Νίκο Βουδούρη, που πρώτοι ενδιαφέρθηκαν γιά τις ζημίες που προκλήθηκαν στο Μοναστήρι. Επίσης τον κ. Θεόδωρο Ελευθεριάδη. Αλλά και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό 100,2 Θεσσαλονίκης και τον Αντένα.
Επικοινωνήσαμε επίσης με την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην μέριμνα της οποίας ανήκει το Μοναστήρι μας. Η κυρία Μαρία Χειμωνοπούλου, όπως πάντοτε άλλωστε, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Έτσι, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, η αυριανή μας ημέρα προβλέπεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, από τις επισκέψεις των φορέων και των δημοσιογράφων.

Δυστυχώς, εκ μέρους της πολιτείας δεν παρουσιάστηκε κανένα ενδιαφέρον, ίσως λόγω του ότι συνέβη ο σεισμός μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Αργά το απόγευμα, ενημερώσαμε και τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Φοβόμαστε την αποψινή νύχτα, μήπως και συνεχιστούν οι μετασεισμικές δονήσεις.

Κάθε φορά που το ποτάμι γεμίζει νερό, εμείς ανησυχούμε πολύ γιατί έχουμε συνεχείς δονήσεις.

Αργά την εσπέρα, ενημερώσαμε τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας κ. Γεώργιο Χρυσοστόμου καθώς και τον ηγουμενοσύμβουλο κ. Ματθαίο Ψωγμά, οι οποίοι κ μας εμψύχωσαν με τους αδελφικούς τους λόγους.

Ελπίζουμε ότι ο Κύριος Πρόδρομος θα φροντίσει και αυτήν την φορά την μάνδρα του, το Μοναστήρι του, εις δόξαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Καλό Ξημέρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: