Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τον Ιούλιο οι αιτήσεις για δωρεάν περίθαλψη

Σε ισχύ τίθεται από τον επόμενο μήνα το περιβόητο voucher της Υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι (γιατροί, διαγνωστικά κέντρα) θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις ενδιαφέροντος στον ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο θα ισχύσει για δύο χρόνια και αφορά περίπου 200.000 ανέργους ή ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη.

Είναι ενταγμένο στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και έχει εξαγγελθεί από τα τέλη του περασμένου έτους.
Όπως αναφέρει εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, κάθε ‘health voucher’ καλύπτει ένα διευρυμένο πακέτο εξετάσεων, σύμφωνα με την ηλικία και το φύλλο τουδικαιούχου (πέντε διαφορετικά πακέτα εξετάσεων) και βασικό πακέτο εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου.

iatronet
Ως ανώτατο όριο επισκέψεων σε ιατρούς ορίζονται οι τρεις επισκέψεις για τις γενικές κατά φύλο και ηλικία κατηγορίες ωφελουμένων και οι επτά επισκέψεις για τις σε κατάσταση εγκυμοσύνης ωφελούμενες (αναλόγως του τριμήνου κύησης που διανύει).

Προστασία

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος διευκρινίζει ότι το μέτρο αποτελεί ιστό προστασίας σε πολίτες χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.
Πρόκειται για Πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’ του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στόχος του υπουργείου Υγείας, με την υλοποίηση του παρόντος Προγράμματος (health voucher), είναι η ελεύθερη (δωρεάν) πρόσβαση πολιτών που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, καθώς και των προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης.
Κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων είναι η ασφαλιστική ικανότητα και το εισόδημα.
Μέσω του προγράμματος, εκδίδεται ένα εισιτήριο (health voucher) που παρέχει δυνατότητα – δικαίωμα πρόσβασης σε προεπιλεγμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας – κλινική αξιολόγηση ιατρού και διαγνωστικές εξετάσεις.

Πλαφόν

Οι ιατρικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται με το πρόγραμμα δεν προσμετρώνται στο όριο των 200 ή 150 μηνιαίων επισκέψεων (σύμφωνα τις ισχύουσες συμβάσεις των γιατρών για την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ).
Καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, οι αποζημιώσεις προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υγείας που θα εξυπηρετούν ανασφάλιστους πολίτες, δικαιούχους του Health Voucher, θα πραγματοποιούνται εντός 60 ημερών από την παραλαβή του φακέλου με τα σχετικά δικαιολογητικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: