Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εκπαιδευτικό το πρόγραμμα προώθησης φρούτων στα σχολεία, με αχλάδια εισαγωγής και… ασθενικά μήλα και πορτοκάλια


Όσα αχλάδια (ως πιο ευπαθή) εντοπίζονται αλλοιωμένα ή μαυρισμένα στα κουτιά των φρούτων που προορίζονται για τους μαθητές των σχολείων, θα αλλάζονται με ευθύνη της εταιρείας που εφαρμόζει το πρόγραμμα. Αυτό μας είπε ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος αναφορικά με παράπονα που ακούστηκαν από δασκάλους και μαθητές για την ποιότητα των φρούτων που εντοπίζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης προς τα σχολεία, που αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση και εφαρμόζεται αυτό τον καιρό στα σχολεία της Ημαθίας.
Επισκεφθήκαμε σχολείο του νομού μας όπου έγινε διανομή των κουτιών το πρωί της Παρασκευής (θα γίνουν άλλες δύο). Εκείνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε καταρχήν είναι πως το πρόγραμμα είναι εκπαιδευτικό και όχι επισιτιστικό. Στόχο έχει να μάθει στα παιδιά την κατανάλωση φρούτων στο σχολείο (και γενικά) στη θέση άλλων ανθυγιεινών τροφών. Όμως, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, στο κουτί υπάρχουν πέντε αχλάδια (εισαγωγής, όπως μάθαμε!), ένα πορτοκάλι και ένα μήλο (μικρού μεγέθους και τα δύο), καθώς και κομπόστες. Τώρα πώς θα μάθουμε τα παιδιά να καταναλώνουν μήλα και πορτοκάλια με τέτοιο μέγεθος και ποιότητα, είναι ένα ερώτημα. Όσο για τα πέντε αχλάδια εισαγωγής, σ’ αυτό πρέπει μάλλον να απαντήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το 2020. Στο χέρι μας είναι να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη συνέχεια, αλλά και στο χέρι των τοπικών ομάδων παραγωγών και επιχειρήσεων να ενταχθούν σ’ αυτό ώστε να προωθήσουν μέρος της παραγωγής των ψυγείων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: