Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πρώτες σκέψεις για δημιουργία Τράπεζας Χρόνου στη Βέροια


Σε στάδιο έρευνας για τη δημιουργία μιας Τράπεζας Χρόνου βρίσκεται ο δήμος Βέροιας, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής στην περίοδο της κρίσης. Η Τράπεζα Χρόνου, που είναι ένα δίκτυο αχρήματης και αλληλέγγυας οικονομίας, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής, τον χρόνο.
Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται έτσι ώστε μια ώρα υπηρεσίας είναι ίση με οποιαδήποτε άλλη ώρα υπηρεσίας ανεξάρτητα εάν είναι πνευματική ή χειρονακτική εργασία. Ο χρόνος που κερδίζουμε από κάθε συναλλαγή μπορεί να ξοδευτεί κάνοντας χρήση υπηρεσίας από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Τράπεζας.
Έτσι για παράδειγμα:
• μία ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μία ώρα babysitting
• μία ώρα επίσκεψης σε κάποιο γιατρό γίνεται ίση με μία ώρα μαθήματος αυτοάμυνας
• μία ώρα μαθήματος κιθάρας μπορεί να ανταλλαχθεί με μία ώρα καθαρίσματος ενός σπιτιού.
Η Τράπεζα Χρόνου στοχεύει στο να εργαζόμαστε προς όφελος των συνανθρώπων μας και όχι προς όφελος των αγορών και του κέρδους. Δεν υπάρχουν τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο δίκτυο αλλά υπάρχουν οι πολύ βασικές αρχές του σεβασμού ανάμεσα στα μέλη, της θέλησης για κοινωνική προσφορά και δημιουργική συνεργασία και κυρίως της ισότητας και της προστασίας των μελών από κάθε είδους διάκριση.

Τράπεζες Χρόνου λειτουργούν σε αρκετές πόλεις της χώρας (Κόρινθος, Λάρισα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη κ.α.). Η συνήθης διαδικασία λειτουργίας είναι η εξής:
Η εγγραφή στο δίκτυο της Τράπεζας Χρόνου είναι δωρεάν για όλους και είναι το πρώτο βήμα. Στην Τράπεζα Χρόνου, που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής, το ΤΕΜ, μπορούν να εγγραφούν, εκτός από τους ωφελούμενους του προγράμματος, πολίτες, επιχειρήσεις, σύλλογοι και κάθε είδους φορείς που θέλουν να προσφέρουν ή να ανταλλάξουν υπηρεσίες και υλικά αγαθά. Ο κάθε χρήστης δημιουργεί αγγελίες για υπηρεσίες ή προϊόντα που θέλει να προσφέρει ορίζοντας και τα ΤΕΜ που ζητά. Η αγγελία μπορεί να είναι για παράδειγμα για παροχή συμβουλών, μαθήματα, φύλαξη μωρών, γενικές εργασίες καθώς και για αντικείμενα όπως βιβλία, έπιπλα, συσκευές κ.α.
Με τις συναλλαγές ο χρήστης που προσφέρει κερδίζει ΤΕΜ τα οποία μπορεί να διαχειριστεί με τρεις τρόπους:
α) Να τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω της Τράπεζας Χρόνου
β) Να τα προσφέρει σε κάποιο άλλο μέλος ως δωρεά
γ) Να τα προσφέρει ως δωρεά στην Τράπεζα Χρόνου και να διανεμηθούν προς τους χρήστες – ωφελούμενους του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: