Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Παρουσίαση βιβλίου για τον Ποντιακό Ελληνισμό στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας


Ο Δήμος Βέροιας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Σοφίας Ηλιάδου ΖΑΦΕΙΡΕΝΙΑ ΜΑΤΙΑ.
Παρουσίαση βιβλίου για τον Ποντιακό Ελληνισμό στη Δημόσια Βιβλιοθήκη ΒέροιαςΑπό τον Πόντο στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Έλλης 8). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ.Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Καθηγητής Ιστορίας Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, η κ.Αρίστη Κουκουρίκου, υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας, Δ/ντρια 4ου Δ.Σχ. Βέροιας και η συγγραφέας.
Παράλληλα θα διαβαστούν αποσπάσματα του βιβλίου και θα ακουστούν ήχοι του Πόντου με τη συμβολή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.
Η Σοφία Ηλιάδου (Φλώρινα, 1960) κατάγεται εκ πατρός από τον Πόντο και είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει εκδώσει ιστορικές μονογραφίες με θέμα την Ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης στη Μακεδονία, στην Πελαγονία (περιοχή Μοναστηρίου), στον Πόντο και στη Ρωσία, έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλιοκριτικές. Με τα «Ζαφειρένια μάτια» δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στη λογοτεχνία.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τραπεζούντα, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη Βενετία. Μια οικογένεια Ποντίων ταξιδεύει στο χρόνο και δοκιμάζεται στα σταυροδρόμια της Ιστορίας. Η διαδρομή τους από τον 19ο ως την αυγή του 21ου αιώνα ξετυλίγεται παράλληλα με την πορεία του ποντιακού Ελληνισμού, από τον βίαιο ξεριζωμό ως τη μετεγκατάσταση και τη ζωή στις νέες πατρίδες.
Με αφορμή ένα μυστικό βγαλμένο από τη βυζαντινή παράδοση του Πόντου, του οποίου θεματοφύλακες είναι οι γυναίκες της οικογένειας, οι ζωές τεσσάρων γενιών θα συνταραχτούν.
Στον καμβά της αφήγησης πλέκονται παραδόσεις, θρύλοι, ιστορικές προσωπικότητες, περιγραφές τόπων και μνημείων, συνθέτοντας ένα πανοραμικό μυθιστόρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: