Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Θρίλερ στη Λευκωσία - Δεν φαίνεται να συγκεντρώνεται η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας



Καταιγιστικές είναι και οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών και το οριζόντιο «κούρεμα» των καταθέσεων.

Το ΑΚΕΛ ζητεί μετ’ επιτάσεως δημοψήφισμα και έξοδος αν γίνεται απ’ το ευρώ λίγο πριν την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος «πετά» αυτή την ώρα για Λευκωσία.

Την ίδια ώρα το «κούρεμα» των καταθέσεων φαίνεται να απορρίπτει και το ΔΗΚΟ που υποστήριξε
τον κ. Αναστασιάδη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και με λιτή ανακοίνωση του αναφέρει ότι μετά τη σύσκεψη της Κ.Ο. και των οργάνων του κόμματος αποφασίστηκε να επιδοθεί χαρτί με αντιπροτάσεις για μία συμφωνία με την τρόικα.

Ο Πρόεδρος του, Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε πολύ σκληρό και οδυνηρό περιεχόμενο της συμφωνίας με το Eurogroup. Παράλληλα, υπέδειξε την ανάγκη να διερευνηθούν τυχόν εναλλακτικές ή διαζευκτικές επιλογές, υποβάλλοντας συγκεκριμένες ιδέες στον κύπριος Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

Υπενθυμίζεται ότι για να περάσουν τα κείμενα των σχεδίων νόμου απ’ την κυπριακή Βουλή θα απαιτηθεί το 75% των ψήφων, κάτι που δεν εξασφαλίζεται εάν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αποφασίσουν να καταψηφίσουν.

Στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες περίπου στις 8 το βράδυ.

Ήδη από τις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης είχε μια πρώτη επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στο Eurogroup για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Κύπριος πρόεδρος προτίθεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει το σώμα, για να περάσουν τα νομοσχέδια που συμφωνήθηκαν, έτσι ώστε να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Εάν τα κείμενα των νομοσχεδίων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup κατατεθούν απόψε στη Βουλή, αύριο το απόγευμα θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη θα πρέπει να υπάρξει μία άμεση λύση ως την Καθαρά Δευτέρα με δεδομένο ότι, όπως είπαν οι δανειστές στον κ. Αναστασιάδη, την Τρίτη η ΕΚΤ θα διέκοπτε τη χρηματοδότηση της Laiki Bank οδηγώντας την σε κλείσιμο και θα ακολουθούσε η Τράπεζα Κύπρου. Έτσι θα χάνονταν όλες οι καταθέσεις και ως εκ τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να αποζημιώσει μόνο με 30 δις ευρώ τους καταθέτες στη Laiki Bank. Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παράσχει εγγυήσεις – άσχετα που με το «κούρεμα» καταργούνται – για τα ποσά των καταθέσεων εως 100.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπό τον διοικητή της, Πανίκο Δημητριάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η απόφαση του Eurogroup σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων, υπό μορφή εφάπαξ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του, από τις Βρυξέλλες, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός» και διευκρίνισε ότι το ποσό που θα κοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές ή άλλους τρόπους.

«Το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου» είπε και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων».

«Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση οριακή, λόγω της αποφυγής λύσης μέτρων, της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας» τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το δίλημμα ήταν εάν θα παραχωρούσαμε το 6,75% ή αν θα χάναμε το 100%. Το ποσοστό που κόβεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα. Διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές».

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: