Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Κανείς από Ημαθία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras_sinedrio Κέρδη, ζημιές και εκπλήξεις μετρούν την επόμενη ημέρα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βρίσκεται πλέον και επίσημα σε εξέλιξη η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχθηκε κανένα στέλεχος από την Ημαθία. Από την τελική καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (που θα ονομάζεται πια Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή) λείπουν ονόματα, που προκάλεσαν σχεδόν σοκ, τουλάχιστον στο οργανωμένο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν εξελέγησαν ο Γιώργος Πάντζας (έλαβε μόλις 202 ψήφους) και Στάθης Παναγούλης (έλαβε 162 ψήφους). Ο μεν πρώτος θεωρείται μετρίων τόνων και βρίσκεται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο δεύτερος είχε προκαλέσει τα νεύρα της Κουμουνδούρου προ εβδομάδων με την περίφημη δήλωσή του ότι οι υπεύθυνοι του μνημονίου πρέπει να εύχονται να μην λιντσαριστούν.
Εκτός ηγετικού οργάνου βρέθηκαν και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας όπως οι βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή και Β' Αθήνας Απόστολος Αλεξόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην σηκώνει και το όνομα Παπανδρέου, ειδικά το Ανδρέας Παπανδρέου. Έτσι σύνεδρος, που ήταν υποψήφιος για τη νέα κεντρική επιτροπή και έφερε το όνομα... Ανδρέας Παπανδρέου, έλαβε μόλις 123 ψήφους και δεν εξελέγη!
Στο Αριστερό Ρεύμα, την επίσημη εσωκομματική αντιπολίτευση δηλαδή δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος με το ενιαίο ψηφοδέλτιο και να βρεθεί απέναντί τους κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Ο κ. Τσίπρας, όπως και τα υπόλοιπα 20 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, μπορούσε να ενταχθεί στο νέο όργανο εξ οφίκιο, όπως έχει συμφωνηθεί με όλους του συνεργαζόμενους, που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 75 μέλη της νέας κεντρικής επιτροπής θα οριστούν από τις 12 πρώην συνιστώσες και ο Συνασπισμός, ως ο μεγαλύτερος εταίρος, έχει δικαίωμα να ορίσει 30. Όμως ο κ. Τσίπρας προτίμησε να είναι υποψήφιος με την πλειοψηφούσα τάση της συνδιάσκεψης, γεγονός που πιθανόν στέρησε από την αριστερή αντιπολίτευση (και το ψηφοδέλτιό της, την Αριστερή Πλατφόρμα) μία δυναμική, που υπήρχε υπέρ της στους κόλπους της συνδιάσκεψης. Συνολικά ψήφισαν 2.897 αντιπρόσωποι από το σύνολο των 3.308 που ήταν εγγεγραμμένοι (ποσοστό 87,58%).
Το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο έλαβε 2008 ψήφους και ποσοστό 74,29%, εκλέγοντας 168 μέλη, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα έλαβε 695 ψήφους και ποσοστό 25,71%, εκλέγοντας 58 μέλη. Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων έφτασε τα 2879,υπήρξαν 9 Άκυρα και 9 Λευκά ψηφοδέλτια. Οι αντιπρόσωποι που δεν έβαλαν σταυρό σε καμία λίστα ανήλθαν σε 176 ή το 6% του συνόλου των ψηφισάντων.
Να σημειωθεί ότι τα 20 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και κορυφαία στελέχη, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Σοφία Σακοράφα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, και άλλοι ορίζονται απευθείας στο νέο όργανο. Οι 20 της Πολιτικής γραμματείας είναι οι εξής: ΒΙΤΣΑΣ Δημήτρης, ΔΟΥΡΟΥ Ρένα, ΗΣΥΧΟΣ Κώστας, ΚΑΛΑΜΑΡΑ Έφη, ΚΑΛΥΒΗΣ Αλέκος, ΚΑΝΤΑΡΑΣ Τάσος, ΚΑΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Ειρήνη, ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ Τάσος, ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ Ερμίνα, ΛΑΣΚΟΣ Χρήστος, ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ Στάθης, ΜΗΛΙΟΣ Γιάννης, ΜΠΑΛΑΦΑΣ Γιάννης, ΜΠΑΛΤΑΣ Αριστείδης, ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ Σόφη, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Χριστόφορος, ΠΟΥΛΑΚΗΣ Κώστας, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ Πάνος, ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ Δημήτρης.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: